Rusya ile yaşadığı karşılıklı yaptırımlar sonucu doğalgaz musluklarının kapanması riskiyle karşı karşıya kalan Avrupa ülkeleri, hem enerji fiyatlarındaki yüksek artış hem de kışın ısınma endişesi ile bu kış soba yakmaya hazırlanıyor.
Kuzey Avrupa ülkelerinden Türk soba üreticilerine sipariş yağarken, bazı ülkelerde ise elektrikli ısıtıcı satışları yüzde 35 arttı. Birçok ülkede odun tutarları arttı, bir taraftan da halka kış için mum ve kalınca giysiler bulundurulması öneriliyor.
Geçtiğimiz günlerde Almanya’da, elektrik kesintisi esnasında ihtiyaç duyulacaklar sıralaması yapılmış, mum, elbise ve kamp ocağı şeklinde malzemelerin hazır halde bulundurulması gerektiği belirtilmişti. Benzer bir haber İsviçre’den geldi. Ülkedeki Federal Elektrik Komisyonu Başkanı Werner Luginbühl, halktan mum ve odun stoklamasını istedi.
Isıtıcı satışı yüzde 35 arttı
Ek olarak bu kış ihtimaller içinde bir enerji krizine hazırlanan Almanya’da elektrikli ısıtıcı satışları arttı. GFK verileri, 2022’nin ilk altı ayında Almanya’da ortalama 600 bin ısıtıcı satıldığını ortaya çıkardı. Bu sayı geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 35’lik bir artış anlamına geliyor. Berlin’de Eisen Doring elektrik mağazasının sahibi Frank Doring, “Son iki ayda elektrikli ısıtıcı satışlarında büyük bir artış oldu ve elimizdeki ısıtıcılar tükeniyor” dedi.
Termik santraller tekrardan açılacak
Avrupa’da Hanehalkı Enerji Fiyat Endeksi’ne bakılırsa, İngiltere’de bir ev ayda 305 euro satmaca ödüyor. Belçika ve Hollanda’da ise sırasıyla 213 euro ve 358 euro ödeniyor. AB liderleri geçtiğimiz hafta, enerji fiyatlarını düşürmek için bu kış doğalgaz kullanımını yüzde 15 azaltma mevzusunda anlaştı. Bazı ülkeler, arz güvensizliği ve artan faturalarla başa çıkmak için kömürle çalışan santrallerini tekrardan açmaya karar verdi.
Hollanda, termik santrallerinin 2023’ün sonuna kadar tam kapasite çalışmasına izin vermek için mevzuatta değişim yapmış oldu. Fransa ve Avusturya, kömürle çalışan elektrik santrallerini kıştan ilkin tekrardan açmayı planlıyor. Almanya, potansiyel bir gaz kıtlığını gidermek için şebekeye 10 gigawatt kömür kapasitesini geri getirmeyi planlıyor. ABD, Avustralya ve Cenup Afrika’dan kömür ithalatının, yeni oluşturulan santrallere tedarik sağlamak için artması da planlanıyor. AB, kömür ithalatının ortalama yüzde 45’i için Rusya’ya bağımlı.