Muğla’da DEKAMER’da tedavisi tamamlandıktan sonrasında uydu takip aleti takılarak Antalya’dan denize salıverilen “Lara” adlı caretta caretta, bir ayda 500 kilometre yüzdü.
Uydu takip aleti takılarak isminin verildiği Lara plajından denize bırakılan caretta carettanın Akdeniz’deki rotası belirleniyor.
Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’nde (DEKAMER) Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine, şu ana kadar 50 caretta carettaya uydu takip aleti takıldığını, “Lara”nın da aralarında olduğu 15’inin etken olarak izlendiğini söylemiş oldu.
Deniz kaplumbağalarının yaşamlarının büyük kısmının denizlerde geçtiğini, en büyük tehdidin de denizlerden geldiğini ifade eden Kaska, uydudan çip ile seyretme aşamasında deniz kaplumbağalarının nerelerde beslendiği, beslenme alanlarına iyi mi gittikleri, iyi mi bir göç yolu izledikleri ve göç sırasındaki davranışlarına ilişkin sorulara yanıt aradıklarını söyledi.
Lara’nın kendileri için fazlaca önemli bulunduğunu belirten Kaska, “Antalya’da bulunan bir yaralı kaplumbağa ortalama 1,5 yıl merkezimizde tedavi edildi. Bunun iyi mi organik ortama uyum sağlayacağını ve nerelere göç edeceğini bilmemiz ve rehabilitasyon sürecinin de iyi mi başarıya ulaşmış şekilde tamamlandığını anlayabilmemiz bakımından fazlaca önemliydi” dedi.
”Ortalama olarak günde 15-20 kilometre yüzdü”
Bu kapsamda caretta caretta Lara’nın da geçen ay denize bırakıldığını hatırlatan Kaska, şu şekilde devam etti:
“Lara adını verdiğimiz kaplumbağayı ortalama 1 ay ilkin Antalya’dan bıraktık. Ilkin bir doğuya doğru gitti. Mersin istikametine doğru, Gazipaşa, Anamur, Alanya civarına kadar ulaştı. Oradan şimdi geriye döndü, şimdi Antalya hizasına kadar geldi ve bu süreçte ortalama 500 kilometre yol katetti. Averaj olarak günde 15-20 kilometre yüzdü diyebiliriz. 30 yaşındaki bir kaplumbağanın kurtarılarak organik ortamına bırakılması adeta bin yavrunun 30 yıl süresince bakılmasıyla eş kıymet. Şundan dolayı aslına bakarsanız o bin yavrunun sadece bir tanesi o yaşa erişebiliyor. Üstelik rehabilitasyon sürecinin başarıya ulaşmış bir halde tamamlandığını göstermek açısında da fazlaca önemli.”
Türkiye’ye gelen deniz kaplumbağalarının yuva ve yavrularının korunması yanında yaralı olanların tedavi edilmesi için de gece gündüz çalıştıklarını belirten Yakup Kaska, DEKAMER olarak denizde bir fazla sağlıklı kaplumbağa bulunmasını amaçladıklarını kaydetti.
DEKAMER’in uydudan izlenen caretta carettalara ilişkin haritaları paylaştığını ve bunun ilgi gördüğünü belirten Kaska, öteki caretta carettaları olduğu benzer biçimde Lara’yı da binlerce kişinin takip ettiğini dile getirdi.